Zacke

Zacke
Certifierad terapihund i vila

onsdag 9 februari 2011

Rallylydnad

Igår kväll var första kurstillfället av sju på Österåkers BK i rallylydnad. Jag gick dit med Smilla och när vi kom hem var jag genomfrusen men mycket nöjd. Tror mig ha hittat en lydnadsform som inte är så strikt som vanlig brukslydnad, vilket tilltalar mig. Det viktigaste är att ekipaget visar glädje, har god kommunikation och har gott samarbete. Nedan är ett utdrag om någon vill veta mer:

Rallylydnad

Vad är Rallylydnad?
Det är avancerad vardagslydnad där samarbete, kommunikation och glädje belönas. När du tävlar eller tränar rallylydnad följer du en bana av skyltar. Varje skylt beskriver ett visst moment som hundekipaget ska utföra. Vissa moment liknar de i tävlingslydnaden, medan vissa lägger grunden för en bra vardagslydnad.
Något som är exceptionellt för rallylydnad är att du hela tiden får prata och berömma din hund medan ni går banan och utför momenten. Detta gör att hunden tycker att det är jätteroligt när den hela tiden får bekräftelse på de moment som han utför rätt. Tanken bakom rallylydnad är att Du och Din hund ska jobba som ett TEAM. Att jobba ihop med sin hund med positiv förstärkning bygger upp ett starkt förtroende och starka band knyts mellan hund och förare.
Rallylydnad kan tränas av vem som helst som vill aktivera och utveckla sitt samarbete och kontakt med sin hund. Vill man dessutom tävla så finns det möjlighet till det också. Rallylydnad ska inte gå fort utan i ett samlat och jämnt tempo.
Återkommer senare under kursen med mer information!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar