Zacke

Zacke
Certifierad terapihund i vila

måndag 5 mars 2012

Jaktlydnadskurs

I söndags var Smilla och jag hos Sanna Hallgren i Björklinge norr om Uppsala. Det var en kurs i Labradorklubben Östras regi och skulle handla om jaktlydnad och apportering/dirigering uppdelat på två söndagar. Jag hämtade upp Birgitta Knöppel och Grace i Täby Kyrkby på vägen. Vi hade god tid på oss men norr om Uppsala irrade vi runt på småvägar  alldeles i onödan innan vi kom fram till Sannas hus lagom i tid. Det låg avskilt och mycket trevligt med skogen runt knuten och ängar, för dagen täckta med skare, att träna på.
De andra två ekipagen var Carina Svensson med Emmi och Camilla Kretz med Görel. Vi började med att gå upp i skogen och prata, presenterade oss och Sanna hade litet teori samt berättade om våra kommande övningar. Nedan ser du en bild av alla deltagare med hundar. Birgittas pudel var följeslagare.
Carina/Emmi, Birgitta/Grace, Marilois/Smilla och Camilla/Görel (pudeln Georgia är Birgittas)

De första övningarna handlade om stadga. Vi skulle sätta hunden, gärna i en nedförsluttning eller kulle, och säg "stanna kvar". Sedan placerade vi en skål med en godisbit i ca 1 m framför och så skulle vi dra lätt framåt i kopplet alternativt putta litet försiktigt i baken. Just när hunden höll emot som bäst sa vi "varsågod" och så fick hunden gå och ta godiset i skålen.
I nästa övning skulle vi sätta hunden och sedan skapa störning genom att kasta dummies, hoppa omkring, kasta en boll mm framför och förbi hunden. Efteråt blev hunden belönad för att den satt kvar.
Alla hundar var jätteduktiga på dessa övningar! Andra övningar var t ex jaktfotgående. Vi la´ut två skålar med en godisbit i alternativt 2 dummies med ca 25 m mellanrum. Jag fick låna ett kort koppel och när Smilla gick bra sa jag "varsågod" och hon fick springa fram och ta en godis i skålen eller apportera en dummy.
Sista övningarna för dagen var inkallning och stoppsignal. Vid inkallningsövningen skulle vi putta bort hunden samt springa åt motsatt håll och blåsa i pipan. Stoppsignalen tränade vi så att vi först låtsaskastade en boll. Hunden sprang iväg men upptäckte snart att det inte fanns någon boll utan stannade upp. Då blåste vi stoppsignal och använde bollkastaren för att kasta iväg bollen över och förbi hunden som då kunde apportera den.
Trevliga kurskamrater och en mycket trevlig och pedagogisk instruktör gjorde att dagen blev hellyckad. Nu ser vi fram emot nästa söndag, då vi ska jobba litet mer med detaljerna i apportering, (då även vilt kommer med i bilden) samt påbörja dirigering. Under tiden tränar Smilla och jag vidare. Zacke får naturligtvis vara med på alla övningar så jag tränar dom parallellt. Nyttigt för den ena att titta på och träna passivitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar